Wanneer je een evenement organiseert of een terrein gebruikt voor een festival, dien je rekening te houden met manieren om ongewenst verkeer tegen te houden. Je kunt hier meerdere preventieve acties voor ondernemen: van slagbomen tot verkeersregelaars. In dit artikel zetten we de voornaamste manieren op een rij om ongewenst verkeer tegen te houden bij evenementen en beschrijven we de voor- en nadelen!

Belangrijk: nadenken over manieren voor ongewenst verkeer tegenhouden

Voor we de verschillende manieren op een rij zetten, is het goed om even in te zoomen op de mate van belangrijkheid bij deze vorm van veiligheid. Op een evenement of festival komen vaak veel bezoekers, die uit mogen gaan van een goed beveiligd terrein. Een terrein waar vrij rondgelopen kan worden, zonder zich zorgen te hoeven maken over het oppassen van voorbij rijdend verkeer.

Hoewel je als wens kan hebben om helemaal geen verkeer toegang te geven tot een evenemententerrein, ontkom je hier vaak niet aan. Denk aan het afleveren van goederen, het plaatsen van standjes of het op- en afhalen van productiemateriaal. Ondanks deze punten, dient ongewenst verkeer ten alle tijden te worden vermeden. Hierbij doelen wij op auto’s en vrachtwagens die niets te zoeken hebben op het terrein.

1. Slagbomen bij het festival- of evenemententerrein

Een manier om verkeer tegen te houden is met behulp van slagbomen. Hierbij zijn er vaak twee mogelijkheden om verkeer eventueel toegang te verlenen tot het terrein: automatisch met behulp van een pasje of toegangscode of met behulp van een beveiliger, die handmatig de slagboom kan openen en sluiten.

Hoewel dit een veelgebruikte vorm is bij bedrijven en bedrijventerreinen, kan het minder effectief zijn bij festivals of evenementen. Vaak kan er verwarring ontstaan, denk aan gasten die in lange rijen voor de verkeerde slagboom staan, omdat zij denken dat daar geparkeerd kan worden.

2. Verkeersregelaars op toegangswegen

Het komt vaak voor dat een evenement of festival plaatsvindt binnen een stad of dorp. Hierbij wil je voorkomen dat toegangswegen gebruikt worden om het terrein op te rijden én wil je natuurlijk deze wegen vrijhouden voor eventuele hulpdiensten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van verkeersregelaars, waarbij je in samenwerking met de gemeente een verkeersplan opstelt en indient.

Een nadeel van deze vorm van wegversperring bij een evenement, is dat verkeersregelaars vaak aangesproken worden voor vragen over het evenement zelf. Daarbij is een verkeersregelaar minder van toegevoegde waarde bij verkeer wat hard rijdt of echt van plan is om het terrein op te rijden.

3. Betonnen roadblocks

Een andere bekende vorm van wegversperring zijn roadblocks. Deze vaak in beton uitgevoerde roadblocks worden op strategische plekken geplaatst, waarna ze de complete toegang tot een terrein kunnen versperren. Vaak worden deze betonblokken tijdelijk gehuurd en worden deze voor het festival geplaatst door de verhuurder. Ook het ophalen wordt vaak uit handen genomen, waarbij de partij de blokken zelf weggehaald.

Hoewel deze vorm zorgt voor de beste afbakening van een terrein, kan het zorgen voor een minder aantrekkelijk plaatje. Vaak zijn standaard roadblocks grijze, sfeerloze blokken die aan de buitenkant van een terrein te vinden zijn.

4. SafetyBloxx: dé perfecte combinatie

Bij SafetyBloxx bieden wij ook oplossing in de vorm van roadblocks. Echter hebben wij nagedacht over het huidige sfeerloze imago van deze betonblokken en komen wij met varianten in een vriendelijke uitvoering. De Bloxx zijn geen grijze saaie betonblokken, maar zijn uitgevoerd in kleur, wat zorgt voor een betere sfeerbeleving bij bezoekers. Daarbij kunnen onze roadblocks zelfs gebruikt worden als zitmeubel!

Onze roadblocks zijn gemaakt voor het tegenhouden van ongewenst verkeer. Wanneer een vrachtwagen met 40 kilometer per uur tegen de blokken aan zou rijden, wordt deze direct afgeremd door het kantel-effect van de Bloxx. Ook over het transport hoef je je geen zorgen te maken: bij SafetyBloxx plaatsen we de blokken in overleg op strategische plekken en halen we deze na het festival of evenement ook weer netjes op!